Veiligheid ooglaseren

Keurmerk

De brancheorganisatie voor zelfstandige klinieken is Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De ZKN vertegenwoordigt 133 zelfstandige privéklinieken met samen 230 vestigingen en de vereniging is erkend door de Minister van VWS. Niet alleen oogklinieken zijn verenigd in de ZKN maar ook specialismen als neurologie, kaakchirurgie, dermatologie, orthopedie, overgewicht en cardiologie. Om het keurmerk te krijgen moet de kliniek aan strikte kwaliteitseisen voldoen. Het medisch personeel moet bijvoorbeeld opgenomen zijn in het BIG-register dat in handen is van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook worden de apparatuur, behandeling, wachttijden en voor/nazorg getoetst op bepaalde kwaliteitsnormen om in aanmerking te komen voor veiligheid ooglaseren.

LASIK klachten

Een zeer informatieve video van TrosRadar is te vinden op Youtube (20 minuten). In de film wordt eerst de Lasek behandeling omschreven waarin een dun laagje van het hoornvlies wordt losgemaakt en opzijgeschoven waarna het oog gelaserd wordt. Deze behandeling kan uitgevoerd worden bij mensen die een dun hoornvlies hebben. De Lasik methode is een andere behandeling die als voordeel heeft dat de patient na afloop minder last heeft van de behandeling en het oog sneller een goed zicht heeft. Het nadeel van Lasik is dat het flapje vaak niet meer goed hecht aan het oog en hierdoor een zwakke plek blijft. Tros Radar laat enkele gevallen zien waarbij de laserbehandeling niet het goede effect had wat was voorgespiegeld. Een meneer werd in 2004 behandeld in een oogziekenhuis in Den Haag en verloor in beide ogen gedeeltelijk het zicht. Een mevrouw die een ooglaserbehandeling had ondergaan kreeg na een voorspoedige periode een terugval na anderhalf jaar. Een tweede mevrouw die naar Istanbul was gegaan kreeg een zware infectie, littekens op het hoornvlies en verloor gedeeltelijk het zicht in haar ogen. Gevolgen zijn dat mensen niet meer kunnen autorijden, ziekteverzuim of zelfs hun werk niet meer kunnen uitoefenen. De Lasek PRK wordt door een arts aanbevolen en de Lasik methode afgeraden.

Consumentenbond

Op de website van de Consumentenbond staan heel recente reviews (vanaf november 2014) over ooglaseren. De acht reviews die er heden op staan zijn allen positief. De mensen hebben hun ogen laten laseren jaren geleden of slechts enkele weken geleden. Iedereen is blij dat het gedaan is. Grootste minpunt wat ervaren wordt is de prijzige behandeling. Op de veiligheid ooglaseren waren geen belangrijke klachten.

Thema door Anders Norén